Karwijzaad gemalen
Karwijzaad (Carum carvi) komt van de karwijplant die behoort tot de schermbloemenfamilie en groeit in West Azië, Europa en Noord Afrika. Nederland en Finland zijn belangrijke telers van de karwijplant en exporteren een groot deel van het karwijzaad naar Duitsland en Oostenrijk.
Het wordt ook wel kummel of wilde komijn genoemd en wordt vaak verward met komijnzaad. Beiden hebben een zoete en anijsachtige smaak maar karwijzaad is een stuk scherper en krachtiger maar minder bitter dan komijnzaad. Ook de vorm is iets anders ; karwijzaadjes zijn licht gebogen in tegenstelling tot de rechte komijnzaadjes.
Karwijzaad zorgt onder meer voor de specifieke smaak van roggebrood en hartig gebak. Karwijzaad wordt verder ook gebruikt in koolschotels, zuurkoolsoep, suddergerechten, bepaalde kaas (Monchou) en in Kummellikeur.
Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een bedrijf waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.