Korianderzaad heel
Koriander (Coriandrum sativum) ook wel ketoembar genaamd, is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden Oosten maar groeit tegenwoordig in alle warme gematigde streken van de wereld. Behalve het blad van de korianderplant worden ook de zaden zowel heel als gemalen gebruikt.
Korianderzaad smaakt warm en sterk aromatisch met een vleugje van sinaasappel en wordt vaak gebruikt in combinatie met komijnzaad. Koriander en komijn vormen namelijk de basis voor een curry saus los van de overige ingrediënten uiteraard.
De hele zaden kunnen het beste eerst in een droge koekenpan kort geroosterd worden alvorens ze te kneuzen met een vijzel of te vermalen. Er komen dan heerlijke aroma’s vrij waardoor de smaak optimaal wordt. Kort roosteren, dat wil zeggen een minuutje op hoog vuur, anders wordt de smaak bitter.De (gemalen) zaden passen uitstekend bij (lams) curry gerechten maar ook bij gehakt en vis. Verder worden de (gemalen) zaden ook gebruikt in marinades en hartig gebak.
Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een bedrijf waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.