Komijnzaad heel
Komijn (Cuminum cyminum) dat ook wel bekend is als djinten, is een plant uit de schermbloemenfamilie en groeit in West Azië en in landen rondom de Middellandse Zee.
Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad vanwege de sterke gelijkenis. Beiden hebben een zoete en anijsachtige smaak maar karwijzaad is een stuk scherper en krachtiger maar minder bitter dan komijnzaad. Ook de vorm is iets anders ; karwijzaadjes zijn licht gebogen in tegenstelling tot de rechte komijnzaadjes.
Qua geur en smaak lijkt komijnzaad op zwarte peper. Om extra smaak te verkrijgen wordt komijnzaad vaak eerst geroosterd in een droge koekenpan om daarna heel of vermalen te gebruiken.
Komijnzaad is vaak onderdeel van kruidenmengsels zoals de bijvoorbeeld de Javaanse curry.
In Marokko wordt komijnzaad vaak gebruikt in tajine gerechten met lamsvlees en in de couscous.
In Mexico is komijnzaad onderdeel van de chili con carne en in Nederland en België wordt het zaad toegevoegd aan komijn.
Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een bedrijf waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.