Mosterdzaad geel
Mosterdzaadjes zijn afkomstig van een plant uit de kruisbloemenfamilie. Mosterdplanten groeien in de gematigde streken van Europa, Noord Afrika en Azië.
Er bestaan gele (brassica alba), bruine (brassica juncea) en zwarte mosterdzaadjes (brassica nigra) waarvan de laatste het heetst zijn. Zwarte mosterd wordt nauwelijks nog verbouwd vanwege het arbeidsintensieve proces. In plaats daarvan wordt vaak de bruine mosterd als alternatief gebruikt.
De bruine mosterdzaden zijn iets heter dan de gele. Om de smaak goed tot zijn recht te laten komen kunnen de zaden eerst een minuutje geroosterd worden in een koekenpan om ze vervolgens te kneuzen of te vermalen. De geur en smaak van gekneusd mosterdzaad is fris, kruidig en nootachtig.
Mosterdzaad kan worden gebruikt als inmaakkruid voor bijvoorbeeld augurken en haring of (gemalen) als onderdeel van een salade, saus of marinade.
Tip : Mosterdzaad dient als ingrediënt bij uitstek om mosterd van te maken. Kneus 50 gram zaadjes, voeg een scheutje azijn toe (voor gladde mosterd is het nodig dit een nachtje te laten inweken), theelepel kurkuma, theelepel suiker, een snufje peper en zout toe en er ontstaat zelf gemaakte mosterd.
Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een bedrijf waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.