Moussaka kruidenmix (zonder zout)
Moussaka is een heerlijk Grieks gerecht, een smaakvolle ovenschotel met lagen aardappel, aubergine, gehaktsaus en een zalige béchamelsaus. Met deze complete kruidenmix heb je geen pakje of zakje meer nodig.
Samenstelling: Paprika, Kaneel, Piment, Peper zwart, Ui, Knoflook, Oregano, Laurier, Tomatenvlokken
Recept voor 4 personen:
500 gram rundergehakt of vleesvervanger
500 gram aardappelschijfjes
2 blikken gezeefde tomaten
2 aubergines in plakken in de lengte
2 eetlepels Moussaka kruidenmix
En voor de bechamelsaus heb je nodig:
300ml melk
30 gram roomboter
30 gram bloem
2 eieren
snufje gemalen Nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 185 graden en pak een grote koekenpan en bak het gehakt of vleesvervanger rul en voeg daarna 2 blikken tomatenblokjes toe. Goed doorroeren en dan 2 eetlepels Moussaka kruidenmix toevoegen en op een laag vuur rustig laten pruttelen voor 10-15 minuten. Ondertussen kan je in een koekenpan met een klein beetje olie de aardappelschijfjes goudbruin en gaar bakken. Leeg de aardappelschijfjes op de bodem van een grote ovenschaal. Gebruik dezelfde koekenpan om de aubergines in plakken zacht en gaar te bakken. Leeg de helft van de aubergines op de aardappelschijfjes en giet het gehaktmengsel over de aubergines. De andere helft van de aubergines leg je bovenop het gehaktmengsel.
Dan is het nu tijd om de bechamelsaus te maken. Daarvoor heb je een steelpan met een dikke bodem nodig. Smelt de roomboter (niet bruin laten worden) en bak de bloem even kort mee. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en goed roeren met een garde zodat alle klontjes eruit zijn. Haal de steelpan van het vuur en roer dan 2 eieren erdoorheen met een garde. Voeg wat Nootmuskaat toe en eventueel wat peper en zout.
Giet de saus over de ovenschotel en zet de moussaka nu in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant mooi gaar en verkleurd is.